Din grund

24.09.2018

Varför tränar du? Varför följer du ett kostråd? 

Att träna eller äta på ett speciellt sätt ska ALDRIG tvingas fram, vara ett måste eller grundas i en prestige. 

Vi har en kropp och ett liv här på jorden. Oavsett om du är troende eller ej så vill väl ingen människa kasta bort det vi har fått här och nu? 

Vår kropp är skapad för att röra sig. Sedan vila lite. Kanske gå lite. Vila lite mer. Lyfta tungt och springa. Sedan vila igen. Äta där mellan är den också skapad för. Sova måste den också göra. 

Vårt samhälle ser inte ut så idag. Vi sitter mycket, mycket mer stilla och äter mycket mer. MEN det betyder inte att vi ska äta för lite eller träna för mycket. Det finns balans. Men den balansen är svår att nå om vi inte förstår hur värdefulla vi är och älskar oss själva och förstår hur älskade vi är. För det är lätt att behandla sig själv illa när man inte älskar sig själv... 


Om man tittar överlag på kroppshets/träningshets/hets kring kost så grundar sig ofta folksjukdomar som tex. anorexi/bulimi etc kring att ha kontroll eller att prestera för att vara älskad/bra/duktig. 

Dvs. om du är smal får du beröm. Eller om du har det stökigt hemma och inte kan kontrollera hur arg din pappa kommer vara idag så kan du i alla fall kontrollera maten på din tallrik. För vissa handlar det om att vissa klasskompisar sa att du var ful, och du trodde på dem. Så du började banna dig själv... 

Min älskade, älskade vän! 

Du ÄR tillräcklig. Du ÄR älskad. Det finns ingenting som du kan eller inte kan göra eller säga som tar bort det. Att ha en stabil grund till varför du gör saker är så viktigt. Vi ska inte träna för att bli älskad. Vi ska inte äta enligt en diet för att känna oss fina. Vi ska inte kontrollera vårt kaloriintag pga. trygghet. 


Fundera på varför du tränar eller äter som du gör. Känner du en känsla i kroppen att det du gör kanske inte är så sunt? Ta hjälp! Ring en vän och berätta, gå till skolkuratorn eller prata med din mamma och pappa. Det finns alltid en axel att gråta hos för att sedan tillsammans gå till någon och ta tag i problemen. Det finns hjälp att få. Du är inte ensam. Du ÄR älskad. Du ÄR värdefull. 


Det finns hjälp att få:

Tex. kan du ringa/läsa/maila till: 

https://www.friskfri.se/fa-hjalp/

https://www.1177.se/Vastmanland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Vad-ar-en-atstorning/

- Kyrkan: Din lokala församling. Det finns massa fina människor i olika församlingar som är utbildade i själavård. 

- Kontakta skolsyster i din skola!

- Terapi. Detta kan du få via din vårdcentral/sjukvård eller besöka en privat mottagning. Googla din närmaste.