Din glädje - vart finns den?

06.03.2018

Vart har du din glädje? 

Japp. Din glädje. 

"Kan man ha en glädje? Det är bara en känsla jag får ibland". 

Nja, fel enligt oss. Precis som i ett äktenskap (Karl Johan Andersson, väljer du att ta denna ..... )  så väljer vi att leva tillsammans livet ut. Det är alltså något vi väljer, inte bara känner där och då, för att 2 timmar senare ändra oss. 

Glädje kan du välja. Precis som att du kan välja att fortsätta vara sur över att chefen inte hejade på dig i korridoren, eller att 3-åringen spillde ut all juice över det nya högtalarsystemet, precis när ni skulle stressa iväg till förskolan! 

Summa kardemumma: Vi kan inte råda över 3-åringens olycka, för 99% av fallen var det inte meningen. Vi kan inte råda över att chefen var stressad, för 99% av fallen har han/hon bara otroligt mycket att göra och såg inte ens dig. 

Men det vi kan råda över - är oss själva. Hur väljer du att ta emot information? Hur väljer du att agera när någonting inte gick som planerat? Hur väljer du att hantera en jobbig situation? 

Vi har alla varit den personen som går in i ett rum, super-arg pga. bilen inte startade när du skulle åka iväg till jobbet och så surade vi över det hela dagen. Ingen ville sitta med oss i kafferummet. Och om de gjorde det så var de tvungen att skämta pga. jobbig stämning. Vi som var den personen som var arg - vi sände ut jobbiga känslor! Det var vårt ansvar att inte låta det gå ut över andra. 

Saker händer, vi är människor, perfekt skapade men vi beter oss inte perfekt. Det är inte meningen att du aldrig får bli arg, vi har gjort och kommer fortsätta göra misstag. Men vi kan sänka ned antalet misstag. Vi kan med lite medvetenhet och viljan att förändras, ändra oss. Bli mer som vi vill vara. Vi kan skapa oss vår glädje. Välja vår glädje, oavsett juice över högtalarsystemet eller ej. 

"Lätt för dig att säga, du vet inte hur jag har det!"

- Nej. Det är inte lätt för mig att säga. Jag kämpar med detta varje dag. Men jag har accepterat att jag måste jobba med tex. detta medvetet, för då blir livet lättare, roligare och med glädjefyllt. 

Men med det sagt: Jag jobbar med det, jag är inte färdig och fullärd i att vända negativa känslor till positiva. Men det går. Leta din Happy Place!

/Kram