Decembermaten

06.12.2018

December. Glögg. Pepparkakor. Lussekatter. Polkagrisar. Knäck. Ischoklad. Köttbullar. Skumtomtar. Nötter. Julmust. Saffransbröd. Ris a la malta. Julstek osv.

Det finns enormt mycket god mat och fika under december månad. Om de flesta av oss kunde skulle vi vilja äta allt varje dag - det är ju så gott!

Men, våra kroppar skulle inte vilja det. Det blir för mycket. Därför är det perfekt att ha en mall att gå efter under julen. För vi ska kunna samt Låta oss njuta. Men vi måste även veta när det är tillräckligt för nu. För det finns det olika talesätt som till exempel 80/20 eller 90/10.

Dvs äter rent och hälsosamt 80/90 % av veckan och resten 20/10 äter vi vad vi känner för. Då spelar den % ingen roll om det är bladspenat eller glasyr från pepparkakorna. 

Rent generellt är detta ett utmärkt sätt enligt oss att hålla balansen!

Det som blir osunt är när anledningen till varför du tillämpar metoden/talesättet är osunt. Precis som med de flesta dieter/mattrender. Tränar eller äter du enbart för att se ut på ett speciellt sätt kommer metoden, oavsett hur bra den är, aldrig att hålla i längden. Och är du en av få som lyckas enbart på hård disciplin kommer du förmodligen se ut som du vill men du kommer aldrig vara nöjd eller tillfreds med dig själv. 

Så se därför alltid till med att jobba på att älska dig själv först!

- Sedan tillämpar du 80/20-metoden om du så vill. 

Tex:

Sön-fre äter du näringsrik mat som matchar din kaloriförbrukning. 

Lördag äter du som vanligt men du äter dessutom vad du vill. Om du vill. Hur du vill. Du äter alla dina vanliga näringsrika måltider. Men det kan lika väl vara dessert till maten. Ni bakar en lussekatter, kokar knäck och äter det mesta direkt etc. Du slappnar av och njuter av det du vill. 

Men på söndag är det inget konstigt med den vanliga smoothien eller fullkornsmackan med ägg till frukost igen. För du gillar det lika mycket! 

Balans.  

Sen, mellan julafton och nyår - det är inte då  vi går upp eller ned i vikt. Det är från nyår till nästa julafton igen. Glöm aldrig det. 


Allt gott,

Må gott, 

Ät gott & näringsrikt

/To Live